Om mig

Jag som innehar och administrerar denna hemsidan heter Pia Gjälby.

Jag heter alltså Pia och jag bor i Halmstad, en medelstor stad på Sveriges västkust. Jag bor i en villa med närhet till både centrum, strand, skog och Tylösand. Vi har en stor inhägnad trädgård där hundarna kan springa fritt och vi har många goda både två- och fyrbenta grannar.

Under min uppväxt bodde jag i Stockholm och vi hade då dvärgpudlar i familjen. Vi hade för övrigt även ett antal andra djur under årens lopp, alltifrån vandrande pinnar, undulater, kaniner, katter och hästar. Riktigt roligt var det med alla dansmöss jag hade i garaget på 70-talet. De fick ungar var tredje vecka och de rymde för jämnan. I vuxen ålder följde sedan många år utan hund. Studier, arbete och allergier gjorde att det inte var möjligt.

För tio år sedan var det äntligen dags igen. Barnen flyttade hemifrån och jag behövde "skaffa mig ett liv" som de sa. Jag läste på om olika hundraser. Hade kriterierna att hunden skulle vara en lättlärd sällskapshund, inte skulle fälla alltför mycket och att den skulle rymmas i en cykelkorg. Jag hittade min Bolognese hos Kennel Puzinuz i Åhus. Hon fick heta Snäckan - ett klockrent namn för den vackra vita hunden som växte upp på stranden här nedanför. Mitt hundintresse växte och jag fick blodad tand vad gäller utställningar. Laila och Glenn på Kennel Puzinuz var de allra bästa mentorer och hjälpte till med det mesta. De bistår fortfarande med kunskap utifrån all den erfarenhet de har.

Jag kom i kontakt med rasen Russkaja Tsvetnaja Bolonka genom Tifkas Kennel här i Halmstad. Jag hjälpte till som handler, förälskade mig i rasen och allra helst i en liten brun tik som heter TsaTsa. Sen kom då den där dagen i maj när jag såg att en kull valpar sett dagens ljus hos Iva Gerykova på Kennel Canis Bohemia i Tjeckien. Jodå, där fanns en liten brun tik till mig... på den vägen är det.

Jag älskar att åka på utställningar med hundarna. Att packa in tält och burar, sätta mig i bilen i gryningen och lyssna på ett bra radioprogram, på väg någonstans med mina hundar - det är härligt! Åker jag sedan hem med goda omdömen och en trevlig dag i bagaget är jag nöjd.

Till vardags arbetar jag som ögonsjuksköterska och jag har även ett fördjupat intresse av hundens ögon och ögonsjukdomar.

Kennel Bella Bolonka är en ung kennel. Jag kommer allt eftersom komplettera kennelverksamheten med andra aktiviteter som du kan hitta både här och på Facebook.

Välkommen till Bella Bolonka!

Pia Gjälby


Mina utbildingar

med anknytning till hund och kennelverksamhet.

"Hund - avel utfodring och hälsa"

7,5 högskolepoäng vid Sveriges Lantbruksuniversitet (2010)

"Hundens beteendebiologi 1"

7,5 högskolepoäng vid Linköpings Universitet (2012)

"Hundens beteendebiologi 2"

7,5 högskolepoäng vid Linköpings Universitet (2013)

SKKs nya uppfödarutbildning

arrangerad av Hallands Kennelklubb (2016)

Anatomikurs för Anki Johansson

arrangerad av Hallands Kennelklubb (2019)

Grundkurs i Föreningskunskap

arrangerad av Svenska Kenelklubben (2020)

Härutöver har jag gått enstaka både teoretiska och praktiska kurser samt deltagit på en rad föreläsningar.